Klokmaker G. Westerdijk (1761-1828) - Franeker

Omstreeks 1770 worden in Friesland de eerste staartklokken vervaardigd en langzamerhand verdwijnt de populariteit van de stoelklok.

Eerst ontstaat de kortstaartklok en later de Friese staartklok. Het gangsysteem verandert van een spillegang naar een ankergang waardoor de staartklokken nauwkeuriger op tijd konden lopen. De kast van de klok is gemaakt van eiken en soms van iepenhout. De kap wordt veelal bekroond door 2 bazuinblazende engelen en een atlas of latoenkoperen schildjes.

Bijzondere exemplaren zijn staartschippertjes, kantoortjes of klokken met een mechaniek, zoals bijvoorbeeld een scheepjesmechaniek.

Klik op de afbeeldingen voor een vergroting.

Een luxere uitvoering van de gewone staartklok is de zogenaamde -dubbelkap- of -burgemeestersklok- . Deze variant laat een verhoogd front zien, een soort dubbele kap. De verhoging heeft aan de voorzijde en aan de zijkanten kleine beschilderde houten paneeltjes achter glas.

De houten kast is meestal roodachtig door het gebruik van meekrap.

Is tussen de beschildering ook nog het gemeentewapen afgebeeld dan zal deze klok zeker in de werkkamer van de burgervader hebben gehangen, maar ook rijke burgers en de grote boeren uit Friesland en Groningen zullen zeker met deze klok iets van hun rijkdom hebben willen laten zien.

Door hun zeldzaamheid zijn het ook nu nog steeds veel gezochte klokken.

Op de foto ziet u een klok welke gemaakt is door Gerke Westerdijk in de periode 1800-1820.

Met dank aan dhr. W. Soestbergen voor de toegezonden foto's.

Laatste tweet

Bouwe Westerdijk stopt als voorzitter SKS

Bouwe Westerdijk heeft tijdens het SKS overleg van vrijdag 27 januari bekend gemaakt dat hij zijn functie van voorzitter van de SKS per 3 maart 2012 (Algemene Ledenvergadering) zal neerleggen.

Dit vanwege persoonlijke omstandigheden. Westerdijk wordt opgevolgd door vice-voorzitter/secretaris Peter de Jong.

Bouwe Westerdijk maakte 7 jaar deel uit van het SKS bestuur, waarvan 4 jaar als voorzitter.

BRON: Sintrale Kommisje Skûtsjesilen - skutsjesilen.nl

fc Westerdijk wil een eigen veld

HOORN - Er is een team en er zijn shirts, maar nu heeft FC Westerdijk nog een veld nodig. Waar dat moet komen, staat ook al vast: op het braakliggende terrein aan de Westerdijk, de plek waar voorheen de Hoornse schouwburg Het Park stond.

Foto: Marcel RobDion Witte (12) en Tommy van de Logt (12) zijn de aanvoerders van de actie om een eigen voetbalveldje aan de Westerdijk te krijgen. ,,Op het terrein van het oude Park gebeurt al vijf jaar niks. Eerst zou Deen er komen en toen huizen, maar dat is allemaal niet doorgegaan. En wij mogen hier op de straat niet meer voetballen van de buurman, dan wordt-ie boos.’’

Met hulp van ’boze buurman’ Gerard Breed, die net zijn huis aan de Westerdijk – naast wat in de volksmond ’Het gat van Hansen’ heet – heeft gerestaureerd, hebben Dion en Tommy een tekening gemaakt van hoe dat veld eruit moeten komen te zien. ,,We hebben ook al handtekeningen in de buurt opgehaald en die willen we nu naar de gemeente sturen. We willen heel graag een veld waar alle kinderen kunnen spelen en we ook met FC Westerdijk tegen andere teams kunnen spelen.’’

BRON:  Dagblad voor West-Friesland/Enkhuizer Courant van woensdag 28 september 2011

Westerdijk tweets

🟢⚪️ W I S S E L S 70. Ruben de Valk en Bob Westerdijk voor Hendrik Gustin en Gijs Roda #BorgerLeeft

SV Borger SV Borger

Registratie

In verband met de wet bescherming persoonsgegevens (Wpb) is het niet toegestaan om alle verzamelde gegeven zichtbaar te maken op het internet.

Wil een ieder die zich registreert om inzicht te krijgen en/of ons te helpen bij het samenstellen van onze data, tevens een email naar mij sturen (gerard @ westerdijk.net) met hierin motivatie/omschrijving familieband om zo toegang te krijgen tot alle data.

Johan Westerdijk