De eerste kentekenplaat

Nederland was in 1898 het eerste land ter wereld dat een nationaal nummerbord introduceerde. De plaat werd toen een rijvergunning genoemd.

Deze vergunningen werden vanaf het cijfer 1 opgenummerd, waarbij 11 (het zogenaamde "gekkengetal") werd overgeslagen. Wie ooit met nummer 13 heeft rondgereden en wat er met die auto gebeurd is, vertelt de geschiedenis ons niet.

Op 8 augustus 1899 was men gevorderd tot nummer 168. Bij de afschaffing van dit systeem op 15 januari 1906 was het laatst uitgegeven nummer 2065.

Vanaf 1906 moest een chauffeur beschikken over zowel een rijbewijs als een nummerbewijs. De nummerbewijzen werden op provinciaal niveau uitgegeven. Om het nummer uniek te maken was aan elke provincie een specifieke letter, of combinatie van twee letters toegekend. Deze provinciecodes waren als volgt:

A : Groningen; B : Friesland; D : Drenthe; E : Overijssel; G, GZ, GX : Noord-Holland; H, HZ, HX : Zuid-Holland; K : Zeeland; L : Utrecht; M : Gelderland; N : Noord-Brabant; P : Limburg; R : Departementen
 

B-3803
K. Westerdijk, Poppingawier.
(Afgegeven tussen 1 april 1919 en 1 november 1920.)
 
B-29379 Tamme Berend Westerdijk, ? (? ). Afgegeven: 1-4-1946 (vervallen 24 augustus 1947)
 
B-39210 Hendrik Westerdijk, Leeuwarden (Werkmanslust 35). Afgegeven: 21-04-1950
 
B-39527 Uilke Westerdijk, Steggerda, gemeente Weststellingwerf. Afgegeven: 31-05-1950

Toen het verkeer steeds vaker de provinciegrenzen begon te overschrijden, ontstond de behoefte aan een centraal-landelijke administratie. Dit leidde tot de oprichting van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW).

Er bestaat ook een andere - veel grappiger - versie over het ontstaan van het nummerbord.

Dit verhaal vertelt van politieagenten uit het begin van de 20e eeuw, die per fiets surveilleerden. Zodra zo'n agent één van de zeldzame automobielen betrapte op een overtreding, ging hij stevig op de pedalen staan. Hij haalde de auto al fietsend in, dwong de bestuurder te stoppen en slingerde de overtreder op de bon. Maar de techniek werd steeds beter en de als maar sterkere motoren zorgden ervoor dat de auto's steeds sneller reden. De agent moest daarvoor steeds harder trappen om de overtreder te achterhalen en dat liep spaak. Het gat tussen het fietswiel en de bumper van de te achterhalen auto was niet meer te dichten. Als antwoord hierop, zo zegt de versie, vond men de kentekenplaat uit. Voortaan kon de agent simpelweg zijn opschrijfboekje pakken, het nummerbord noteren en zijn fiets rustig aan de kant laten staan.

 

Laatste tweet

Twitter response: "Could not authenticate you."

Bouwe Westerdijk stopt als voorzitter SKS

Bouwe Westerdijk heeft tijdens het SKS overleg van vrijdag 27 januari bekend gemaakt dat hij zijn functie van voorzitter van de SKS per 3 maart 2012 (Algemene Ledenvergadering) zal neerleggen.

Dit vanwege persoonlijke omstandigheden. Westerdijk wordt opgevolgd door vice-voorzitter/secretaris Peter de Jong.

Bouwe Westerdijk maakte 7 jaar deel uit van het SKS bestuur, waarvan 4 jaar als voorzitter.

BRON: Sintrale Kommisje Skûtsjesilen - skutsjesilen.nl

fc Westerdijk wil een eigen veld

HOORN - Er is een team en er zijn shirts, maar nu heeft FC Westerdijk nog een veld nodig. Waar dat moet komen, staat ook al vast: op het braakliggende terrein aan de Westerdijk, de plek waar voorheen de Hoornse schouwburg Het Park stond.

Foto: Marcel RobDion Witte (12) en Tommy van de Logt (12) zijn de aanvoerders van de actie om een eigen voetbalveldje aan de Westerdijk te krijgen. ,,Op het terrein van het oude Park gebeurt al vijf jaar niks. Eerst zou Deen er komen en toen huizen, maar dat is allemaal niet doorgegaan. En wij mogen hier op de straat niet meer voetballen van de buurman, dan wordt-ie boos.’’

Met hulp van ’boze buurman’ Gerard Breed, die net zijn huis aan de Westerdijk – naast wat in de volksmond ’Het gat van Hansen’ heet – heeft gerestaureerd, hebben Dion en Tommy een tekening gemaakt van hoe dat veld eruit moeten komen te zien. ,,We hebben ook al handtekeningen in de buurt opgehaald en die willen we nu naar de gemeente sturen. We willen heel graag een veld waar alle kinderen kunnen spelen en we ook met FC Westerdijk tegen andere teams kunnen spelen.’’

BRON:  Dagblad voor West-Friesland/Enkhuizer Courant van woensdag 28 september 2011

Westerdijk tweets

Twitter response: "Could not authenticate you."

Registratie

In verband met de wet bescherming persoonsgegevens (Wpb) is het niet toegestaan om alle verzamelde gegeven zichtbaar te maken op het internet.

Wil een ieder die zich registreert om inzicht te krijgen en/of ons te helpen bij het samenstellen van onze data, tevens een email naar mij sturen (gerard @ westerdijk.net) met hierin motivatie/omschrijving familieband om zo toegang te krijgen tot alle data.

Johan Westerdijk